Veel water in de kruipruimte? Zo los je het op!
Water in de kruipruimte is een bekend probleem. Veel woningen en gebouwen hebben hier last van. Dit water is afkomstig vanuit de bodem en trekt op richting de kruipruimte. Dat kan grote gevolgen hebben voor het pand zelf. Optrekkend vocht maakt bijvoorbeeld dat de luchtvochtigheid in huis te hoog wordt en er sneller schimmels en bacteriën kunnen ontstaan. Bovendien is vochtige lucht minder goed te verwarmen. Dit merk je dus ook terug aan de energierekening. Ook kan er stankoverlast ontstaan door een grote hoeveelheid vocht in de kruipruimte. Voor betere leefomstandigheden is het dus van belang dat het water in de kruipruimte wordt teruggedrongen. Maar hoe pak je dit dan precies aan?
Kruipruimte ophogen
Het ophogen van de kruipruimte kan nodig zijn als er te veel grondwater in de kruipruimte stroomt. In dat geval zal eerst het water verwijderd moeten worden en zal vervolgens een vochtbestendig materiaal in de kruipruimte worden geplaatst, zodat het water niet meer terug kan komen.
Het ophogen van de kruipruimte zou in theorie handmatig kunnen. Dit is echter wel een enorme tijdrovende klus. Bovendien moet je niet onderschatten hoeveel belangrijke leidingen hier liggen. Als je uitschiet met gereedschap, loop je dus het risico op nog grotere problemen.
Een andere methode is de kruipruimte ophogen met behulp van blaastechniek. Hierbij wordt een flexibele slang in de kruipruimte geplaatst. Eerst wordt het overtollige water opgezogen en vervolgens kan het gekozen materiaal in de kruipruimte worden gestort. Het voordeel van deze methode is dat het heel snel en effectief is. Bovendien is het ook nog eens heel veilig omdat er geen scherp gereedschap aan te pas komt. Ook heb je geen extra container nodig voor het afvoeren van overtollig materiaal, want alles wat nog afgevoerd moet worden, zal door de slang in de zuigwagen worden geplaatst. Hier heb je dus verder geen omkijken meer naar.
Lekkage aan de riolering
Onder het huis lopen heel veel leidingen. Als er een lekkage aan de riolering ontstaat, heb je dit in eerste instantie niet direct door. Meestal wordt dit pas opgemerkt doordat er een vreemde lucht in huis hangt of omdat er inderdaad meer water te zien is in de kruipruimte.
In dat geval is het van belang dat er zo spoedig mogelijk reparatiewerk wordt uitgevoerd. Soms is dit echter niet mogelijk omdat de kruipruimte vol ligt met materiaal. De kruipruimte laten uitgraven is dan de enige optie om werkruimte te creëren. Laat dit doen met behulp van zuigtechniek. Zo is de klus binnen enkele uren geklaard en hoef je je ook niet druk te maken om het afvoeren van overtollig materiaal. Dit wordt allemaal door het bedrijf zelf geregeld. Zo kunnen de echte reparatiewerkzaamheden zo spoedig mogelijk worden uitgevoerd.
Grijp zo snel mogelijk in
Een flinke laag water in de kruipruimte kan tot veel problemen leiden. Daarom adviseren we om de kruipruimte regelmatig te controleren en bij het zien van veel water zo snel mogelijk in te grijpen. Wacht niet te lang om erger te voorkomen.