Verantwoord stoken in je (oude of nieuwe) houthaard? Dat doe je zo!
Als je een houtkachel in huis hebt, of juist van plan bent er eentje aan te schaffen, dan is het goed om te weten hoe je daar zo duurzaam en efficiënt mogelijk in kunt stoken. Of je nu een oude of een nieuwe houthaard in huis hebt, het is altijd mogelijk om hier duurzaam je huis of terras mee te verwarmen. Je eigen stookgedrag is hierin namelijk een grote bepalende factor. Ben je benieuwd wat jij kunt doen om zo schoon, zuinig en overlastvrij mogelijk te stoken? Lees dan snel verder, want in dit handige blog vertellen we je er alles over. Zo maak je jouw houthaard in een handomdraai zuiniger.
Je stookgedrag aanpassen
De grootste winst is te behalen bij het aanpassen van je stookgedrag. Hoe en wat je stookt bepaalt namelijk voor een groot gedeelte hoe zuinig jouw houthaard of tuinkachel is. Dat begint al met het hout dat je gebruikt. Zorg er altijd voor dat dit de juiste vochtigheid heeft, en daarnaast ook vrij is van chemische stoffen zoals verf of beits. Daarnaast kun je het beste stoken volgens de Zwitserse methode. Daarbij stapel je de houtblokken van dik naar dun op, en steek je de stapel van bovenaf aan. Dat zorgt ervoor dat er een vrijwel volledige verbranding kan ontstaan, waardoor je als vanzelf schoner stookt.
Een houtrookfilter
In sommige gevallen kun je je oude kachel ook duurzamer maken met behulp van een houtrookfilter. Zo’n filter vermindert de overlast door rook en roet en zorgt er daardoor voor dat je schoner stookt. Er komt minder rook door de schoorsteen naar buiten, en tot wel 96% van de schadelijke stoffen zoals roet en fijnstof worden tegengehouden. Zo’n filter kan ingebouwd worden in een bestaand rookkanaal. Denk bijvoorbeeld aan een ABCAT houtrookfilter, waar een naverbrandingskatalysator ervoor zorgt dat je rendement omhoog gaat, terwijl je duurzamer stookt.
Is jouw kachel geschikt?
Niet elke houthaard is echter geschikt voor een houtrookfilter zoals de ABCAT. Zo moet de kachel een vermogen hebben van 4 kW of meer, en moet hij daarnaast over een gesloten verbrandingskamer beschikken. Bij een open verbrandingskamer, bijvoorbeeld een open haard, kan de houtrookfilter niet gebruikt worden. Ben je benieuwd of jouw oude kachel met zo’n filter uitgerust kan worden, neem dan eens contact op met de specialist in de buurt, zoals Krul Alltech. Deze kachels- en haardenspecialist kan je al snel helpen duurzamer te stoken.